Home Algemeen Zelf een veranda maken in 8 stappen.

Zelf een veranda maken in 8 stappen.

0
Zelf een veranda maken in 8 stappen.

Hoe lekker zou het zijn als je je glazen schuifwand open kan doen en je zelfgemaakte veranda op kunt stappen? Klinkt als een droom nietwaar? Het is zeker geen droom die onmogelijk is, want je kunt als je onderstaande stappen volgt, zelf een veranda maken. Je hoeft dus niet al te diep in de buidel te tasten.

Welk materiaal gebruik je?

Je kunt niet zomaar uit het niets beginnen aan het bouwen van je veranda. Je moet allereerst alles goed uitmeten en waterpas zetten. Daarnaast is het een goed idee om het samen met iemand te doen, je werkt immers met grote materialen, welke je in je eentje niet altijd kunt vasthouden. Zeker als je een veranda van hout gaat maken is het handig als je niet alleen bent, vanwege het formaat van de platen en palen waar je mee gaat werken. Met betrekking tot de constructie heb je de keuze uit verschillende materialen; hout, aluminium of kunststof. Waar je voor kiest is voornamelijk een kwestie van smaak. Een lichtstraat plat dak staat vooral mooi bij een donkere aluminium variant denk ik zelf.

Omgevingsvergunning aanvragen indien nodig

Wat je zeker ook van tevoren eventjes moet checken, is of je een vergunning nodig hebt om een veranda te bouwen. In de meeste gemeentes zal dit niet zo’n probleem zijn, maar je wilt niet voor verrassingen komen te staan. De plicht om een omgevingsvergunning aan te vragen hangt af van de afmetingen van je constructie.

Stap 1: Meet alles goed na, maak een bouwtekening en maak een lijstje

Meten is weten, dus zorg dat je alle afmetingen secuur meet en schrijf het op de juiste manier op. Meet exact uit waar de veranda moet komen en maak een bouwtekening. Op je lijstje zet je wat je nodig hebt om te kopen, zoals bijvoorbeeld specifiek gereedschap, je bouwmaterialen enzovoorts. Misschien moet je wel iets huren, zoals bijvoorbeeld een lift om glasplaten op het dak van de veranda te plaatsen. Deze til je namelijk niet zomaar eventjes op, zeker niet ‘boven je macht’.

Stap 2: Afmetingen uittekenen

Teken de afmetingen uit op je muur en terras, zodat je goed kunt zien tot hoever de veranda uiteindelijk komt. Op basis hiervan kun je de fundering gaan aanleggen, bijvoorbeeld met beton. Ook een stabiele tegelvloer zou kunnen, maar hier moet je wel goed bedenken of de veranda constructie niet te zwaar wordt en dus kan gaan verzakken. Kies je toch voor hout dan is het belangrijk dat de pilaren van de veranda niet direct op de grond staan, in verband met optrekkend vocht. Je kunt hiervoor verschillende oplossingen vinden op internet.

Stap 3: Gevelbak uitmeten en vervolgens plaatsen

Het is tijd om de gevelbak uit te meten en te plaatsen. Je kunt deze met slagpluggen aan de gevel vastzetten. Uiteraard dient de gevelbak waterpas te staan en de dikte moet gelijk zijn aan die van de draagbalken. Om de afwatering in orde te krijgen moet je een hellingshoek creëren welke de mogelijkheid biedt om het water van de veranda af te laten lopen. De gevelbak moet minimaal 40 cm hoger komen te hangen dan de uiteinden van de steunbalken. Het laagste punt van de steunbalken moet echter niet te laag worden, anders kunnen langere mensen en niet meer onder door lopen zonder hun hoofd te stoten.

Stap 4: Plaatsen van de pilaren

Het begint al echt iets te worden als je de pilaren kunt gaan plaatsen. Dat is nu in deze stap het geval. Maak je gebruik van betonpoeren dan kun je de pilaren er zo indraaien. Het is wel heel belangrijk dat de pilaren op dezelfde hoogte komen, anders staat alles straks scheef.

Stap 5: Dwarsbalk bevestigen 

Bevestig de dwarsbalk op de pilaren. Dit gaat alleen goed als deze exact dezelfde afmetingen heeft als de pilaren. Je kunt er voor kiezen om de boel te verstevigen door het plaatsen van schoren. Dit zijn schuine balken die de staander met de lekker verbindt. Je plaatst ze in een hoek van 45 graden. 

Stap 6: Geraamte van het dak maken

Maak het geraamte van het dak door balken te plaatsen van de gevelbalk naar de dwarsbalk, welke op de pilaren ligt. De hoeveelheid dwarsbalken die moeten worden geplaatst, hangt af van de dakbedekking waarvoor je hebt gekozen. Hoe meer balken je gebruikt, hoe stabieler het geheel.

Stap 7: Overkapping dichtmaken

Tijd om het geheel dicht te maken. Je moet alles op secure manier vast gaan zetten met behulp van profielen. Daarnaast moet je ook alles goed beschermen tegen weersinvloeden. Dit kun je doen met rubberen slabben.

Stap 8: Afwateringssysteem aan het dak

Tijd om een afwateringssysteem te bevestigen, we hebben tenslotte niet altijd mooi weer in ons kikkerlandje. Je kunt het bevestigen aan het dak en laten lopen naar bijvoorbeeld een grote regenton, zodat het water ook nog functioneel kan worden ingezet op een ander vlak. 

En dan nu, inrichten en genieten!