Home Algemeen De grote verschillen tussen druivenrassen

De grote verschillen tussen druivenrassen

0
De grote verschillen tussen druivenrassen

Als wijnliefhebber drink je vast graag een lekker wijntje, of dit nou is als je aan het dineren bent of gewoon eens tussendoor. Er zijn vele soorten wijnen te verkrijgen voor verschillende gelegenheden. Alleen wat is nu het verschil tussen de verschillende druivenrassen? Waarom smaakt iedere wijn anders? Om te beginnen zijn er witte en blauwe druivenrassen. Over het algemeen worden witte druiven gebruikt voor witte wijn en blauwe druivenrassen voor rode wijn. Rosé kan gemaakt worden door een mix van beide of het wordt geproduceerd uit blauwe druivenrassen. Of het toegestaan is om druivenrassen te mixen om rosé wijn te maken is afhankelijk van de regio en het land waar de druivenrassen groeien en waar de wijn geproduceerd wordt.

Witte druivenrassen en witte wijn

Er zijn meerdere bekende witte druivenrassen die veel gebruikt worden voor wijn. Chardonnay is wel één van de meest bekende. Deze druivensoort is wereldwijd zeer geliefd, ondanks dat hij oorspronkelijk uit Frankrijk komt. In de oude wereld van Frankrijk werd hij voornamelijk verkocht als Chablis of Montrachet. Een ander heel bekende druivenras is de sauvignon blanc. Deze komt oorspronkelijk ook uit Frankrijk, maar je vindt deze net zoals de chardonnay wereldwijd terug. De meest bekende wijnlanden in de nieuwe wereld die sauvignon blanc produceren zijn Nieuw-Zeeland en Chili. Deze witte wijn uit Nieuw-Zeeland is vooral bekend als een fruitige variant met aroma's van passievruchten en wordt met name geproduceerd in Marlborough. Andere bekende witte druivenrassen zijn de chenin blanc, gewurztraminder, gruner veltliner, muscadet, pinot blanc, pinot grigio, riesling, semillon en viognier.

Blauwe druivenrassen voor rode wijn en rosé wijn

Als je benieuwd bent welke blauwe druivenrassen je veelal terugvindt dan staat op nummer 1 wereldwijd toch wel de cabernet sauvignon. Cabernet sauvignon groeit prima in elk klimaat en ongeacht uit welk land en wijnstreek de wijn komt, hij heeft altijd zijn karakteristieke smaak. Druivenrassen die in de nieuwe wereld vooral populair zijn, op de cabernet sauvignon na, zijn carmenère en malbec. Deze vind je vooral terug in Zuid-Amerika. Chili's nationale trots is carmenère en Argentinië is trots op zijn malbec wijnen. Een druif die vooral bekend staat om zijn rosé wijnen uit de nieuwe wereld is de primitivo, oftewel zinfandel. Deze druivensoort vind je vooral terug in de Verenigde Staten en meer specifiek in de regio van Californië. Andere bekende druivensoorten zijn cabernet franc, cinsault, grenache, pinotage, pinot noir, shiraz en tempranillo.