Home Duurzaamheid Het beste gereedschap voor houtbewerking

Het beste gereedschap voor houtbewerking

0
Het beste gereedschap voor houtbewerking

Houtbewerking is simpelweg geweldig. Of je dit nu doet als hobby om mooie sculpturen te maken, of dat je een klusje omtrent houtbewerking hebt in huis. Houtbewerking is ook een terugkerend onderwerp op veel mbo’s. Vakmensen zijn sterk nodig in de Nederlandse economie en gelukkig interesseren jongeren zich beetje bij beetje steeds meer in werken met hun handen. Maar als je houtbewerking beoefent, in wat voor zin dan ook, zijn er veel soorten gereedschap. Wat zijn de beste (en daarmee de meest handige gereedschappen) voor houtbewerking? Om je hier een goed beeld van te geven zullen we hieronder kort stilstaan bij de belangrijkste punten op dit gebied. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste keuze zult gaan maken en dat is natuurlijk wel zo prettig.

Boorhamer

Een boormachine is een nuttig stuk gereedschap voor diverse klussen in en om het huis. Je kunt er meubels mee in elkaar zetten, schilderijen mee ophangen en tal van huishoudelijke reparaties mee uitvoeren. Een boorhamer is wat dat betreft een andere optie. Hiermee kunt u gaten in een betonnen muur boren, harde oppervlakken bewerken en soortgelijke installatiewerkzaamheden uitvoeren.

Hoewel sommige elektrische gereedschappen zoals slagmoeraanzetters een hamer achtige functie hebben, is dat niet noodzakelijk hetzelfde als een slag- of percussie gereedschap dat speciaal voor dit werk is ontworpen. Je zou deze optie kunnen gebruiken wanneer extreme kracht nodig is om een gat in een hard oppervlak te slaan. Je zult nu vast denken ‘maar, het gaat hier toch om houtbewerking en niet om betonbewerking?’ Klopt. Toch is het zeer handig, sommige soorten hout zijn zo immens sterk en hard dat een boorhamer een handige optie is om over te beschikken. Je kunt vaak ook de kracht instellen zodat je niet té hard boort. 

Afkortzaag

Een afkortzaag is in staat om, zoals de naam al zegt, materiaal af te korten. Zo kun je een hoek afkorten maar ook in verstek zagen. Je kunt dit gebruiken voor laminaat, balken en andere houtstukken. Voor grote platen hout is dit wat minder geschikt omdat de machine gewoon niet heel groot is. In dat geval kun je beter kiezen voor een zaagtafel of een cirkelzaag. Een afkortzaag kun je overigens voor een heel schappelijke prijs aanschaffen, vanaf €200,00 al ongeveer. Er zitten in de afkortzaag-markt wel nog veel verschillen. Er zijn er veel met veel verschillende functies en eigenschappen. Let dus goed op bij het uitkiezen zodat jij de beste afkortzaag voor jezelf kiest.