Home Algemeen Moestuin

Moestuin

0
Moestuin

Heerlijk is dat als je ziet hoe al je gezonde voedsel groeit. Wetende dat het gezond voedsel is omdat je precies weet wat ermee gebeurd is van het moment van poten of zaaien totdat je het op je bord hebt. Eten uit de eigen tuin is extra genieten, en zeker als het goed gaat. In deze blog enkele tuintips.

Klimaat

Niet uitzonderlijk is het niet overal in de tuin even warm of koud. Hier waren ze al vroeg achter; de kas heeft een voorloper. In vroeger tijden stond er aan de koude noordoost kant van de tuin een muur. En de grond tegen de muur aan is te vergelijken met het klimaat van Frankrijk. Groente en fruit wat in principe in Nederland niet zo goed kan groeien omdat het hier te koud is, groeien op die plek wel. Als voorbeeld artisjokken en heel veel kruiden groeien daar goed. Nu is zelden een tuin een open vlakte, meestal grenst het aan een schuur of schutting. En hieruit kun je dus voordeel halen; vooral als die schuur of schutting aan de noordoost kant van de tuin staat. Een andere manier om het klimaat te sturen, en dat tref je in iedere tuin aan, zijn broeiramen. Daarmee kun je de kweek fors vervroegen; terwijl in de winkel de sla nog duur is omdat het uit een kas komt heb jij het voordelig en uit eigen kweek op je bord. Van alle tuintips is bij de eerste aanleg spelen met de verschillen van het klimaat in de tuin een nuttig iets.

Variëren

Ideaal is als een tuin een mix geeft van groente, fruit en kruiden. Met de kennis dat er klimaatverschillen zijn in een tuin, is de moestuin inrichten met verschillende bomen, struiken en gewassen een leuk iets. Een pergola met een druif wat bij een warme zomer prima druiven geeft. Ronduit mooi staat aan een hekje een frambozenstruik die vrij warm mag staan. Daar weer naast wat rijtjes aardbeienplanten, en dan aan de andere kant van het pad de rijtjes met groenten. Dan nog aan de rand van de tuin een kruidentuintje onder een broeiraam. En als je de ruimte hebt voor nog een fruitboom bij de ingang is het helemaal ideaal, want dan heb je alles uit eigen tuin. Dit alles is te koop bij https://www.tuinplant.nl/moestuin en dan heb je goede kwaliteit zaad en pootgoed voor een scherpe prijs. Hopelijk heb ik je met mijn blog geïnspireerd om te tuinieren!