Tegenwoordig kijken we allemaal wat vaker naar de etiketten van de producten die we kopen. We checken dan of er niet te veel vet, zout of suiker inzit. Vaak genoeg kom je dan weleens ingrediënten tegen waarvan je niet precies weet wat het is. Zo kan het zijn dat je op de etiketten van heel diverse producten palmolie ertussen ziet staan. Op een gegeven moment ga je je afvragen wat het precies is, want het kan zowel in je pindakaas en cruesli zitten, maar bijvoorbeeld ook in je make-up of deodorant, en net zo goed in schoonmaakproducten. Voor een product dat voor zulke diverse doeleinden wordt gebruikt, is het uiteraard van belang dat het op zo’n duurzaam mogelijke manier wordt geproduceerd. Let daarom bij het kopen van je producten op het RSPO-keurmerk. In deze blog lees je er meer over.
De transformatie naar duurzame productie
RSPO staat voor Round Table for Sustainable Palm Oil. Die organisatie zet zich in om palmolie op zo’n manier te winnen dat de biodiversiteit zo goed mogelijk beschermd wordt en daarnaast wereldwijd eerlijke sociaal-economische omstandigheden in de palmolieketen te creëren. De EPOA onderstreept deze doelen. De EPOA, ofwel European Palm Oil Alliance, is opgezet door producenten van palmolie. Zij streven naar een duurzame transformatie van de palmoliemarkt en ondersteunen initiatieven die zich inzetten voor duurzame palmolie in heel Europa. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Palmolie is een plantaardige olie die voornamelijk wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Of nog preciezer: uit de zaden van de vruchten. Naast allerlei eetbare producten als koekjes, kruidenmengsels en sauzen en verzorgingsproducten als cosmetica, wordt het ook voor frituurolie en zelfs biodiesel gebruikt. Een super veelzijdig product dus.
Hoge productie
Naast dat het voor veel verschillende doeleinden ingezet kan worden, is het voordeel van palm oil dat er minder land nodig is voor de oogst dan bij andere oliën het geval is. De palm kent een hoog productieniveau. Na het planten duurt het ongeveer vier jaar tot de boom vruchten gaat geven. Als de oliepalm tien jaar oud is, levert hij de meeste vruchten. Deze hoge productie houdt de boom wel zo’n tien jaar vol. Door het persen van de zaden uit de vruchten wordt de olie gewonnen. Eén hectare levert op jaarbasis zo’n 3,3 ton palmolie op. In vergelijking met andere soorten oliën is dit gigantisch. Olie die wordt gewonnen uit koolzaad, kokosplanten en zonnebloemen leveren op jaarbasis namelijk maar zo’n 0,7 ton per hectare op. Het is dan ook niet vreemd dat palmolie een veel gebruikt product is en het op zo’n duurzaam mogelijke manier geproduceerd wordt.