Home Algemeen Varkensvoer en moederloos opfokken

Varkensvoer en moederloos opfokken

0
Varkensvoer en moederloos opfokken

De laatste tijd is er de kwestie gerezen wat nu precies beter is: biggetjes moederloos opfokken of juist niet. Als biggetjes namelijk moederloos opgefokt worden, nemen ze varkensvoer of veevoer beter op. Echter zijn biggen nog steeds dieren met behoefte aan sociaal contact. De bovenstaande kwestie kan het beste beantwoord worden door het nadenken over het doel van het moederloos opfokken. Zijn het varkens voor de slacht, of vind je het toch belangrijk dat het leuke sociale dieren worden met een lang leven?

Moederloos

De hoeveelheid biggetjes die levend geboren worden bij boeren stijgt elk jaar. Tegenwoordig worden er maar liefst veertien biggetjes per zeug geboren, en bij sommigen zelfs vijftien. Om het jezelf makkelijker te maken als boer kun je ervoor kiezen om de biggetjes moederloos op te fokken. Je ‘introduceert’ de biggen dus niet aan de zeug, en geeft ze speciale melk. Daarna geef je de biggen aangepast varkensvoer. Waarom zou je dit echter doen? Het schijnt zo te zijn dat er dan een lagere kans is dat de biggen sterven. Ook is het zo dat biggen varkensvoer beter opnemen als ze op deze manier opgevoed zijn. Aan het begin zullen de biggen lichter zijn dan je misschien gewend bent. Het doel van moederloos opfokken is ook niet om de biggen te verzwaren maar om ze gezond op te laten groeien.

Melk en varkensvoer

Dit is hoe het werkt: de eerste paar dagen geef je de biggetjes in ieder geval moedermelk, maar daarna vervang je het met een soort kunstemlk. Wanneer de biggen groot genoeg zijn, meestal als ze ongeveer 21 dagen oud zijn, vervang je de kunstmelk met varkensvoer. Dit varkensvoer moet wel de overstap vergemakkelijken van vloeibaar naar vast varkensvoer. Bij een te lage energieopname kunnen de biggen niet goed verteren en wordt het varkensvoer niet opgenomen. Je kunt premium varkensvoer nemen om de overstap makkelijker te maken. Zorg dat je gematigd voer geeft en opbouwt.

Toch sociale dieren

Toch is het zo dat wanneer de biggen niet gezeugd zijn, het eenzame dieren kunnen worden. In de natuur is het toch belangrijk dat er een duidelijke rangorde is en een gang van zaken. Moederloos opfokken verstoort dit evenwicht. Het kan de biggen stress geven en een verstoorde sociale ontwikkeling. De vraag is dus aan jou: wil je gezonde maar gestresste biggen, of een hogere kans op sterfte maar een uiteindelijk langer levende big? Het is aan jou.