Home Wonen Een taxus als haag gebruiken

Een taxus als haag gebruiken

0
Een taxus als haag gebruiken

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat een taxushaag wordt gebruikt. Dat hij zo geliefd is, heeft natuurlijk een oorzaak. De taxus valt onder de coniferen en is daarbij een van de krachtigste soorten. Een taxus kan erg oud worden. De duurzaamheid van een taxus is prima en het snoeien gemakkelijk. Een taxus hoeft niet in de zon te staan. Hij groeit ook goed in de schaduw. Wanneer je een taxus apart in de tuin plaatst, is dat een sieraad voor je tuin. De taxus kan over het algemeen op veel waardering rekenen van de personen die je tuin komen bezoeken.

Geschiedenis

De taxus bestaat in Nederland al lang. Waarschijnlijk al sinds de laatste ijstijd. Het is daarom dat de taxus al enkele duizenden jaren een van de weinig wintergroene haagplanten is die in Nederland gebruikt worden. Hij werd zelfs door de Germanen gebruikt om met het taxushout magische formules op te schrijven. Je ziet de taxus ook vaak op begraafplaatsen als symbool voor een lang leven. De taxus is giftig voor mens en dier. Tegenwoordig wordt de taxus gebruikt om medicijnen tegen kanker uit te winnen.

De taxus als haag

Omdat de taxus zo sterk is, wordt hij vaak als een haagplant toegepast. Ook zie je hem vaak in siertuinen, omdat hij zich in alle vormen laat knippen. Een taxus groeit langzaam. Wanneer je hem als haagplant wilt gebruiken, moet je geduld hebben wanneer de haag 2 meter hoog moet worden. Wachten is hierbij de moeite waard. De taxus moet tweemaal per jaar gesnoeid worden om hem in een goede conditie te houden. Hij wordt vooral gebruikt als sier- en afscheidingshaag. Een taxus draagt rode bessen die voor de mens giftig zijn, maar de vogels kunnen ze goed eten. Door het plaatsen van een taxus zullen er ook meer vogels in de tuin komen. Wanneer hij zich eenmaal goed heeft geworteld, heeft een taxus weinig onderhoud nodig. Je moet ervoor zorgen dat je het eerste jaar de jonge plantjes van de haag voldoende water geeft. Hij mag ook niet te nat staan. Een taxushaag is winterhard en ze kunnen ook in de schaduw goed groeien. Hij zal ook niet snel ziek worden en daarom kan hij wel honderden jaren oud worden.

Soorten

Er zijn tegenwoordig 400 taxusvarianten. De meest door ons gebruikte, is de taxus baccata. Het is een mooie en sterke soort. Ook de taxus media wordt veel gebruikt. Deze soort heeft praktisch dezelfde eigenschappen als de taxus baccata alleen groeit hij nog veel minder hard. Dat maakt hem minder geschikt wanneer je een hoge afscheidingshaag wilt hebben. Voor het snoeien van bepaalde vormen is hij geschikter dan de taxus baccata. Wanneer je een duurzame winterharde groene haag wilt hebben, is de taxus daar geschikt voor. Als je een kleine tuin hebt, kun je deze plant ook gebruiken als haagje. Hij zal nooit woekeren en je kunt hem gemakkelijk laag en smal houden. Tegenwoordig zie je veel tuinliefhebbers overgaan van een buxushaag naar een taxus haag. De buxus wordt de laatste jaren geteisterd door de buxusmot. Ze vreten de hele buxushaag kaal waardoor de haag afsterft. Dan wordt als vervanger de taxus gebruikt die niet snel ziek zal worden.

 

Bron: Tuinenmagazine