Home Groene en grijze energie: wat is het verschil nou eigenlijk?

Groene en grijze energie: wat is het verschil nou eigenlijk?

Er is geen mens in Nederland dat niet weet dat groene energie beter is voor het milieu dan grijze energie, maar wat is nou het praktische verschil en hoe weet je of je daadwerkelijk groene energie krijgt? De specifieke eigenschappen zijn soms nog een stuk vager.

Heerlijk-groen.nl legt je daarom de belangrijkste eigenschappen uit en daarmee de verschillen tussen groene en grijze energie.

Wijze van opwekking

Grijze energie wordt per definitie opgewekt uit vervuilende energiebronnen. Vervuilend wil zeggen: er wordt extra koolstofdioxide mee gecreëerd dat in de atmosfeer terecht komt, samen met enkele andere giftige gassen.

Deze koolstofdioxide zit voor verbruik verpakt in bijvoorbeeld aardgas of steenkool, dat bestaat uit duizenden jaren oude planten- en dierenresten. Na al die jaren komt ineens een grote hoeveelheid koolstof vrij in een tijdsbestek van nauwelijks honderd jaar: logisch dat dat niet helemaal goed gaat met het klimaat.

Groene energie wordt opgewekt uit herbruikbare energiebronnen, oftewel energiebronnen die niet opgaan en constant aanwezig zijn, zoals windenergie, zonne-energie en waterenergie. In tegenstelling tot de fossiele brandstoffen, raken deze bronnen niet op en leveren ze in theorie een veel minder negatieve bijdrage aan het milieu.

Krijg ik groene energie?

Maar hoe kan het dat iedereen op hetzelfde stroomnetwerk zit, maar sommige mensen groene energie hebben en andere mensen grijze energie?

Het antwoord is simpel: dat is niet zo.

Door te kiezen voor groene energie lever je in feite alleen een bijdrage aan een bedrijf dat deze energie opwekt. Het aandeel van groene energie over de gehele linie stijgt zo, maar of de energie die uit je stopcontact daadwerkelijk groen is, valt niet te zeggen: je kunt aan energie niet zien of het groen of grijs is.

energie

Groen of niet echt groen

Een bijzondere situatie bestaat er met zogenaamde Garanties van Oorsprong, kortweg GvO’s genoemd. Dit zijn certificaten die vereist zijn bij de levering van groene stroom om te bewijzen dat de stroom groen is.

Dit is in Nederland verplicht om stroom groen te noemen, maar helaas niet in andere landen. Hier komt bij dat de GvO’s ook nog eens verhandeld mogen worden.

Het resultaat is dat sommige energieleveranciers deze GvO’s opkopen om stroom die grijs is opgewekt te verkopen als groene stroom. Je kunt dit vaak op het energielabel zien: grijze stroom die groen is gemaakt is vaak volgens het label afkomstig uit Noorwegen. In werkelijkheid is alleen de GvO afkomstig uit Noorwegen.

In Noorwegen is waterkracht de meest efficiënte vorm van energieopwekking. Het land is daarom al sinds jaar en dag volledig groen, wat betekent dat in het land de GvO’s geen waarde hebben en ze dus worden verkocht aan bijvoorbeeld Nederland, waar vergroening een veel groter onderwerp is.

Wil je echt een bijdrage leveren aan vergroening, kies dan voor groene stroom uit Nederland. Hier weet je zeker dat het geen ingekochte GvO’s zijn die grijze stroom groen maken.